Ramppi-Teatteriyhdistys ry (lyhyesti Ramppi-teatteri) on harrastajateatteri, joka on perustettu Kangasalan kansalaisopiston näytelmäpiirin pohjalle.

Teatteri on toiminut nykymuotoisena ja nykyisellä nimellään vuodesta 1995. Esityksiä on käynyt katsomassa yli 100 000 henkeä.

Koko Ramppi-teatterin toiminta perustuu harrastajiensa aktiivisen osallistumisen varaan. Työ tehdään sekä näyttämöllä että sen takana korvauksetta. Ramppi-teatteri toimii, niin kuin kaikki Suomen harrastajanäyttämöt, rakkaudesta teatteriin.

v1996Ramppi-teatteri kuuluu Suomen Harrastajateatteriliittoon ja teatteri on myös Pirkanmaalla toimivan harrastajateattereiden yhteenliittymän, Teatteriringin jäsen.

Ramppi-teatterin tavoitteena on olla omaleimainen harrastajateatteri ja säilyttää asemansa Pirkanmaan johtavien harrastajanäyttämöiden joukossa. Tämä koskee sekä teatterin taiteellista tasoa että katsojamääriä. Tavoitetta pyritään toteuttamaan sekä näyttelijöiden kouluttamisella, ammattiohjaajien käytöllä että tehokkaalla markkinointi- ja myyntiorganisaatiolla. Ohjaajina ovat toimineet mm. Ossi Räikkä, Tapio Parkkinen, Panu Rajala, Kari Honkanen, Sina Kujansuu, Ahti Jokinen ja Jukka-Pekka Rotko.

Ramppi-teatterin näytelmissä on ollut säännöllisesti mukana vähintään 20 näyttelijää. Kesällä 2008 näyttelijöitä oli yli 50. Lavastajat, puvustajat, markkinoijat ja muu taustahenkilöstö mukaan lukien aktiivisten henkilöiden määrä kasvaa huomattavasti. Ja he kaikki toimivat talkoopohjalla. Näyttelijöitä on ollut paitsi Kangasalta myös mm. Tampereelta, Pälkäneeltä, Orivedeltä ja Vesilahdesta.

Näyttelijöiden kouluttajina ovat olleet mm. Kari Honkanen, Seppo Mäki, Emilia Pokkinen, Ossi Räikkä, Matti Viironen, Marja-Leena Haapanen, Inga Sulin-Ahola, Kyösti Kallio, Miina Maasola ja Ahti Jokinen. Osa näyttelijöitä on ollut myös ammattikoulutuksessa.

Vuonna 2009 Ramppi-teatteri käynnisti Mika Eerolan aloitteesta lapsille ja nuorille tarkoitetun ryhmän “Rampin pikkuteatteri”. Siihen ilmoittautui noin 50 ala-asteikäistä lasta. Ohjaajana ja ryhmän vetäjänä toimi Mika Eerola. Pikkuteatteri esitti kesällä 2010 koko perheen näytelmän “Saapasjalkakissa”. Sittemmin ryhmän pohjalta perustettiin Kangasalan pikkuteatteriyhdistys ry.

Näytelmät:

Ramppi-teatterin toiminta on suuntautunut joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kesäteatterin tekemiseen. Ohjelmiston pääpaino on ollut paikalliseen historiaan liittyvissä mutta samalla yleisissä teemoissa.

Muiden näytelmien ohella kantaesityksen ovat saaneet Aulis Aarnion käsikirjoittamat näytelmät:
Kostianvirta (1996)
Kostian pappi (1997)
Noitarumpu (1999)
Isä Kiljusen kuningasajatus (2002)
Haaveiden talo (2003)
Kahdentoista taalerin tähden (2004)
Kummallinen kuntokoulu (2005)
Hämärässä laulaa punakylkirastas (2006)
Tulipunainen ratsastaja (2007)
Suden hetki (2008)
Viisi sisarusta (2009)
Kuinka löytäisen sen laulun (2010)
Muistat sie Monrepos’n (2011)
Poika varjoiselta kujalta (2012)
Neuvokkaat neropatit (2013)
Aavan meren tuolla puolen (2014)
Haaveet kauas kuljettaa (2015)
Ilmonien arvoitus (2016)

Ramppi-teatteri on vuonna 2000 esittänyt myös kirkon juhlavuoden merkeissä kirkkonäytelmän “Alussa oli teko”. Myös perinteisempiä kesä teatterinäytelmiä on esitetty, esimerkkeinä “Tukkijoella” ja “Viulunsoittaja katolla”. Useina vuosina on esitetty koululaisille suunnattuja satunäytelmiä.